Egyre több a cukorbeteg gyerek!


Egyre több a cukorbeteg gyerek!

Friss kutatások azt bizonyítják, hogy világszerte egyre több a cukorbeteg. Magyarországon a cukorbetegek száma a következő évtizedben, akár meg is duplázódhat, pedig a diabétesz megelőzhető lenne!

485479_89914106

A diabétesz, vagyis cukorbetegség az egészségtelen életmód miatt alakul ki, ami megfelelő táplálkozással és rendszeres mozgással megelőzhető lenne.  Erre hívták fel a figyelmet Diabétesz Világnapon, melyet a múlt pénteken tartottak országszerte!

Magyarországon több mint félmillióan vannak akik tudnak a betegségükről, és becslések szerint közel ugyanennyien vannak azok akik még nem tudnak róla, hogy cukorbetegek.

Sajnos manapság egyre fiatalabb korban alakul ki a diabétesz, köszönhetően annak, hogy egyre több a túlsúlyos gyermek. Erről nem feltétlenül a szülő tehet, hiszen egyre több feldolgozott élelmiszert fogyasztunk, amikben iszonyatosan magas a finomított cukor mennyisége és borzasztóan alacsony a szükséges tápanyagok mennyisége.

1418342_52447120

Ehhez még hozzájön a mozgásszegény életmód is, ami méginkább fokozza a betegség kialakulásának kockázatát.

Hiába szeretnénk egészségesen nevelni gyermekeinket, szinte lehetetlen, mert bármit is veszünk, mindenben benne van a finomított szénhidrát, a mesterséges adalékanyagok és az ízfokozók. Elég ha csak megeszünk egy kakaóscsigát, vagy egy zsömlét és máris megemelkedik a szervezet vércukorszintje!

1445325_50808089

Az egyik dolog amit szülőként tehetünk, az az, hogy kevesebb cukrozott ételt és italt adunk gyermekünknek! Teljesen el kell felejteni a cukros, szénsavas üdítőket, a gyerek italokat, melyek azt hirdetik magukról, hogy szüksége van rá a gyereknek. Ne vegyünk, vagy csak nagyon ritkán péksüteményeket, nyalókát, gumicukrot és egyéb nyalánkságot! Csökkentsük le a cukrozott kakaó és gabonapelyhek fogyasztását, valamint a cukrozott tejtermékeket is.

Adjunk helyettük idény jellegű gyümölcsöket, olajos magvakat, például diót vagy mandulát, natúr joghurtokat amibe mi magunk teszünk gyümölcsöt. Cseréljük le a cukrot természetes édesítőre, például steviára vagy nyírfacukorra.

A másik pedig az, hogy minél több mozgást viszünk az életünkbe. És nem kell itt egyből drága sportokra meg különórákra gondolni. Elég ha minden nap sétálunk valamennyit. Mondjuk gyalog megyünk bevásárolni vagy az oviba, esetleg biciklivel. Használjuk kevesebbet az autót és a liftet. Sétáljunk, fussunk, lépcsőzzünk, vagy bármit amire lehetőség van. A lényeg, hogy mozogjatok!

Előzzük meg a diabéteszt!

Vitaminban gazdag szép napot kívánok!

Üdv:

Dósa Nikoletta – Vitaminanyu

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>