Immunerősítő vitaminok 2


IMMUNERŐSÍTŐ VITAMINOK

Immunrendszerünk úgy működik mint egy hadsereg, ami megvéd minket a betolakodó vírusoktól és kórokozóktól. Ha immunrendszerünk nem elég erős akkor nemtud hatékonyan szembeszállni a támadókkal és ilyenkor sokkal nagyobb az esélye annak, hogy betegek leszünk.

Az immunerősítés nem olyan dolog amit kampányszerűen kell csinálni, mondjuk az őszi-téli időszakban. Erre folyamatosan oda kell figyelni!

Az immunerősítés alapja a megfelelő táplálkozás, bő folyadékbevitel, rendszeres testmozgás, elegendő, nyugodt alvás és a vitaminpótlás.

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a megfelelő táplálkozás mellett – ami tartalmaz fehérjéket, komplex szénhidrátokat (zöldségek, gyümölcsök, magvak), zsírokat – javasolt valamilyen vitaminkészítményt is fogyasztani, mert az élelmiszerek amiket megeszünk, nem tartalmazzák olyan mennyiségben a vitaminokat és ásványi anyagokat mint amire szükségünk lenne.

A következő vitaminok fontos szerepet játszanak az immunerősítésben:

C-vitamin

A c-vitamin nemcsak támogatja, hanem fokozza is az immunrendszer működésétNöveli a fehérvérsejtek számát, élénkíti tevékenységüket, és emeli a vírusfertőzés, valamint a rákbetegségek leküzdésében is szerepet játszó immunserkentő anyagok szintjét. Az immunrendszert támogató, valamint serkentő tulajdonságán kívül a C-vitamin közvetlenül is küzd a vírusok és a baktériumok ellen. A megfázások időtartamának csökkentése és tüneteinek enyhítése mellett, a C-vitamin más fertőzések esetén is hasznos.

 A-vitamin

A valaha fertőzésellenes vitaminként ismert A-vitamin az utóbbi években visszanyerte elismertségét, mint az ellenálló képesség egyik döntő meghatározója. A vitamin többféle módon hat az immunrendszerre. Elsősorban alapvető szerepet játszik a légző- és emésztőrendszer nyálkahártyáinak és a bőr épségének megőrzésében. Ezek a felszíni szövetek alkotják a mikroorganizmusok elleni védekezés első védelmi vonalát. Az immunrendszert erősítve, az A-vitamin fokozza az ellenálló képességet olyan fertőzésekkel szemben, mint a torokgyulladás, a megfázás, influenza, vagy a hörghurut. Az A-vitamin-hiányban szenvedő emberek általában fogékonyabbak a fertőző betegségekre.

D-vitamin

A C-vitamin mellett a D-vitamin is segít a fertőzések ellen. Melyről újabban kiderült, hogy a csontképzésen túl más szerepe is van, például hiánya összefüggésbe hozható az influenza és más légúti fertőzések kialakulásával. Kutatásokból kiderült, hogy a magyar felnőtt lakosság 70%-a D-vitamin hiányos, így valószínűleg a gyermekek is.

E-vitamin

Az E-vitamin egy antioxidáns hatású, zsírban oldódó vitamin. Amellett, hogy vég a káros szabadgyökök ellen, az immunrendszer védőfunkcióját is sok ponton támogatja, így csökken a fertőzések kialakulása. Csökkenti a bőr sérülékenységét, gyorsítja a sebgyógyulást, védi a vörösvértesteket a károsodásoktól. Mindezek mellett az E-vitamin védi a szívet és nagyon jót az agynak.

Ezeknek a vitaminoknak egy részét helyes táplálkozással be lehet vinni, de fontos, hogy plussz vitaminbevitelről is gondoskodjunk és olyan vitaminkészítményt válasszunk, ami ezeket is tartalmazza.

Természetesen fent felsoroltakon kívül a többi  vitamin is nagyon fontos, és ne feledkezzünk meg az ásványi anyagokról sem, de ezekről majd legközelebb …

Vitaminban gazdag szép napot kívánok!

Üdv: Vitaminanyu


Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

2 Gondolat “Immunerősítő vitaminok

  • Ignáczy Iván

    Szeretném megkérdezni,hogy a szőllőmagot/csak a vörös/ hogy érdemes fogyasztani. Válaszukat előre is köszönöm.
    Ignáczy Iván . Nagykanizsa.

    • nikoletta.dosa@gmail.com Bejegyzés szerzője

      Kedves Iván!
      Köszönöm kérdését. Őszinte leszek, nem sok ismeretem és tapasztalatom van a szőlőmagról, de azt tudom, hogy a szőllőmagolaj, nagyon értékes alapanyag. Mind külsőleg, mind belsőleg használható, azaz fogyasztásra és kozmetikai célokra is egyaránt. Hihetetlenül magas az antioxidáns tartalma, védi az érrendszert, erősíti a vérereket, csökkenti a trombózisveszélyt. Azt olvastam, hogy a szőllőmag őrlemény visszér kezelésére is alkalmas, össze lehet turmixoli a héjjával együtt.
      Az interneten számos ötlet és felhasználási javaslat található, én is innen szemezgettem.
      Köszönöm az ötletet, hamarosan erről is fogok írni egy bejegyzést.
      Üdv: Vitaminanyu